Export date: Mon Sep 25 8:01:05 2017 / +0000 GMT

Dış Ticaret Programı

{tab=Tanıtım}

Program Başkanı: Yrd.Doç.Dr. Özge İZDEŞ TERKOĞLU (14324)

Küreselleşme süreci dünya ülkeleri arasında karşılıklı bağımlılığı  giderek artırmış, ekonomik ve ticari ilişkiler ülkelerin büyüme ve  kalkınmasında en büyük etken durumuna gelmiştir. Ülkemizin dünya ticareti  içindeki yerinin ve rekabet gücünün belirlenmesinde Avrupa Birliği ile olan  ilişkileri önemli bir rol oynamaktadır.

Dış Ticaret Programı dış  ekonomik ilişkilerin önemi doğrultusunda 1989-1990 Eğitim-Öğretim yılı başında  İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Üniversitesi arasında imzalanan bir protokol  ile üniversite-sektör işbirliği çerçevesinde dış ticaret sektörüne ara insan  gücü yetiştirmek üzere kurulmuştur.

AB ile  ilişkilerdeki gelişmeler sürecinde 2001-2002 akademik yılından itibaren program  “Dış Ticaret ve Avrupa Birliği” adını almıştır. Dış Ticaret ve Avrupa Birliği  Programı 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında Dış Ticaret Programı olarak  değiştirilmiştir.

1996-1999  yılları arasında İ.Ü. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ile İstanbul Tekstil ve  Konfeksiyon İhracatçılar Birliği ile   “Müşteri Temsilciliği“ sertifika programı ve 1999 yılında “İhracatta  Fason Yönetimi” sertifika programı gerçekleştirilmiştir.

Dış Ticaret Programı, mesleki eğitim ve akademik bilgi donanımını  bir arada sunmakta; dış ticaretimizin yapısı, ithalat- ihracat mevzuatları ve  uygulamaları, gümrük rejimleri, AB-Türkiye ilişkileri, Uluslararası İktisat,  Dünya ve Türkiye Ekonomisi gibi temel konularda eğitim vermekte, çağdaş ve  bilgili öğrenciler yetiştirerek sektöre istihdam sağlamaktadır.

Dış Ticaret Programı'ndan mezun olan öğrencilerin  ilgili sektörlerde çalışma yaşamına atılarak, eğitimleri sırasında edindikleri  deneyim ve bilgilerini hemen kullanmaları amaçlanmaktadır.

2001-2002 eğitim öğretim yılından itibaren  istedikleri takdirde, dikey geçiş sınavlarına başvurabilmektedir. Sınavda  kazanılan puana göre Bankacılık,Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman,  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat,  İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Lojistik  Yönetimi, Sermaye Piyasası, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik,  Uluslararası Ticaret, Uluslar arası Ticaret ve Finansman bölümlerini tercih  edebilmektedirler.

Dış  Ticaret programından mezun olan öğrenciler dış ticaretle ilgili işletmelerde,  bankaların kambiyo bölümlerinde, gümrük ve nakliye firmalarında  çalışabilmektedir. Ayrıca gerekli şartları yerine getirerek katılabilecekleri gümrük  müşavirliği sınavlarında başarılı oldukları takdirde “B” karnesi alarak “Gümrük  Müşavir Yardımcısı” unvanını alabilmektedirler.

{tab=Öğretim Elemanları}

Yrd.Doç.Dr. Özge İZDEŞ TERKOĞLU (14324)

Yrd.Doç.Dr. Merve BÜŞRA ENGİN (14344)

Öğr.Gör. Hatice ÖZKURT (14322)